Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

William Wallace = Braveheart?

Miluju historické filmy. Jakmile dostanou historické osobnosti obličeje, učení jde raz dva. A co teprve zkoumání, jak to bylo doopravdy, lahůdka. Eventuelně jestli to vůbec bylo a čemu věřit, makačka.

William Wallace = Braveheart?

Kdo jste neviděli Braveheart, honem si ho běžte streamnout. Je to dokonalý film. Spousta historiků mu vyčítá historickou nepřesnost, no a co? Na historické přesnosti až tak nezáleží (Nebylo ani možné natočit film založený zcela na pravdě, protože neexistuje shoda o tom, co je pravda.) Na čem záleží je fakt, že vyvolal obrodu skotského vlastenectví. Ve 20.století bylo prakticky mrtvé. Dva roky po uvedení filmu, v září 1997, si Skotové v referendu odhlasovali vlastní parlament, nezávislý na anglickém (paradoxně Anglie je jedinou částí U.K., která nemá vlastní parlament). Scénárista filmu Randall Wallace (!) vycházel z rozsáhlé básně Slepého Harryho z roku 1470 The Acts and Deeds of Sir William Wallace, Knight of Elderslie. Jak mocná je legenda William Wallace dokazuje i anketa Great Scots of the 20th. century, ve které WW získal nemalé procento hlasů, přestože zemřel na začátku 14.století!

Gibsonův megahit je mimořádně emotivní. Prakticky hned z kina jsem jela do Skotska. Nakoupila horu knih a zjistila, že historicky opravdu nesedí prakticky nic. Namátkou: pomalované obličeje praktikovali Piktové, kteří tu žili ve 4. - 9. století, kilty se začaly nosit na začátku 18. století, Královna Isabella by při event. setkání s Wallacem byla cca tříletá, takže žádné erotické dusno by pravděpodobně nepanovalo, otec se jmenoval Alan, nikoli Malcom, Wallaceova manželka/přítelkyně se jmenovala Marion, pro film bylo jméno změněno na Murron, aby se nepletla s partnerkou Robina Hooda. Podle mnohých je stejně legenda o Robinu Hoodovi vlastně příběh WW. Angličané tedy neukradli jenom Stone of Scone, aka Stone of Destiny, ale taky tuto snad nejslavější legendu všech dob  (No, asi po králi Artušovi). A pravděpodobně nejslavnější scéna z filmu "Freeeeedoooooooooom" je úplně mimo, když si představíme, co jí předcházelo. Hlavně ale William Wallace měřil dva metry, zatímco Mel Gibson měří 175 cm. Zbraně a taktika souhlasí, dokonce jsou oceňovány. To je cool neb si jich ve filmu užijeme celkem dost. A  Stone of Scone byl Skotům vrácen v r. 1996. Díky komu asi....

Kdo vůbec byl William Wallace? 

Podle odhadů velké části historiků (a mých) se narodil v r. 1272 (některé zdroje uvádí 1260, jiné 1278 a další cokoli mezi tím)  v Paisley, západně od Glasgow, do rodiny nižší šlechty. Rodina se před lety přistěhovala z Walesu - odtud jméno. Bratři Malcom - starší a John - mladší později patřili do Wallaceho  rebelské skupiny. William jakožto prostřední syn, měl před sebou duchovní nebo vojenskou kariéru. O vzdělání Williama se postaral jeho strýc, kněz. Nijak ho nešetřil - matematika, čtení, psaní, jazyky - angličtina, francouzština, gaelština, latina....Poté byl William poslán na vojenský výcvik. Ten ho bavil mnohem víc a od mlada v této oblasti projevoval velký talent. 

Bohužel neexistuje žádný dobový portrét. Musíme se spokojit s popisem. Ten ale stojí za to. Jedna část Scotichronicon ze 14.století uvádí Wallaceův popis: Byl to vysoký muž s tělem obra, příjemného vzhledu, ale s divokým pohledem, širokými rameny a velkými kostmi, se silnými pažemi a nohama, velmi temperamentní bojovník, se všemi jeho končetinami velkými a pevnými. Wallaceho výška plus mínus dva metry se odvozuje od jeho meče, který měřil nezanedbatelných 162 cm (Pokud to tedy byl jeho meč.).

William neměl jen divoký pohled. Totéž by se dalo říct i o jeho charakteru. K zabití Angličana nikdy nepotřeboval žádný zásadní důvod, úplně stačilo, že ve Skotsku neměl co dělat. Dokázal sám zabít 5 Angličanů, když si dělali srandu z jeho rybích úlovků. Do potyček se dostával neustále, vyhledával je event. začínal. Čili ve vězení byl prakticky jako doma. Jednou byl tak dobitý, že vedení věznice kontaktovalo Wallaceho tetu, aby si tělo odvezla. Nejenže ho odvezla, ale vrátila ho mezi živé, m.j. i tím, že ho kojila. Není divu, že o něm kolovalo tolik pověstí. V odvetě za zavraždějí Marion Braidfut (manželky/přítelkyně) rebelové zabilli Williama Heselriga, šerifa Lanarku a jeho družinu. Od této chvíle se z nich stali psanci. Není ale vůbec jasné, co se stalo Marion. . Byla popravena? Pravděpodobnější je, že šerif dostal tip, kde Williama najít - v domku u Marion, kde WW občas pobýval. Při přepadu Angličany Marion strhla pozornost na sebe, aby Wallace mohl uprchnout. Ten musel být neustále v pohybu, hledalo ho hodně lidí - od Angličanů přes rozlícené manžely. Wallace miloval ženy a ženy milovaly jeho. Naprosto chápu, musel být hoooooodně sexy. Dva metry výšky, hora svalů, mrštný jako kocourr a vášeň v očích (pro Skotsko samozřejmě). Muselo pro něj být hodně obtížné se schovávat a utíkat, všechny převyšoval o hlavu. Musel mít i herecké vlohy. Občas totiž chodil/prchal v převlečení za ženu. Nejenže byl obr, ale podle snad všech obrázků měl plnovous.

Proč ti otravní Angličani ve Skotsku vůbec byli? A jak to všechno dopadlo? Jako ve filmu? Ještě jednou se vyspíte a dozvíte se to.

Autor: Zuzana Dáňová | sobota 16.7.2022 0:14 | karma článku: 17,49 | přečteno: 380x
  • Další články autora

Zuzana Dáňová

Taková normální středověká královská rodinka. Část 2.

size="10pt"Připadá vám vaše rodina dysfunkční? Vyhodili vás rodiče z domu? Sourozenci vás o všechno okradli? Děti se ozvou jen na Vánoce ? Havaj, co by měli říkat první Plantageneti.

12.3.2024 v 21:15 | Karma: 11,41 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Taková normální středověká královská rodinka

Připadá vám vaše rodina dysfunkční? Vyhodili vás rodiče z domu? Sourozenci vás o všechno okradli? Děti se ozvou jen na Vánoce ? Manželká je migrénoidní? Manžel je 360 dní na služební cestě? Havaj. Co by měli říkat Plantageneti.

2.12.2023 v 1:42 | Karma: 15,58 | Přečteno: 498x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

„Glorious Revolution“ nebo zrada na steroidech?

Host do domu, bůh do domu. Opravdu? Radši si dobře rozmyslete, koho pozvete na návštěvu. Mysteriozní, vznešené, pohádkové, divoké, monumentální, dramatické, romantické (když je hezky), depresivní (když není hezky). Glencoe.

11.5.2023 v 1:35 | Karma: 8,09 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Obdivovaný Král Řezník

Byl Henry V. ideální rytíř bez bázně a hany? Nebo je to pohádka, která se čte klukům před spaním a vojákům před bitvou? Světí účel prostředky? Může být brutalita obdivuhodná? Je lidskost slabost?

15.3.2023 v 4:03 | Karma: 10,92 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Spiknutí střelného prachu (Gunpowder plot and treason)

Asi stokrát jsem psaní o spiknutí střelného prachu chtěla zabalit. Moc protichůdných informací. Moc temné. Moc vyčerpávající. Ale nedalo mi to. Je to fascinující story.

22.12.2022 v 0:52 | Karma: 10,82 | Přečteno: 265x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 11,41
  • Průměrná čtenost 299x
Miluju historii. Je komplikovaná, zábavná, poučná a totálně návyková. Jako já :-). Proto ji tak miluju. 

Seznam rubrik