Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Král je mrtev.....

Zrada ukončila tři století trvající vládu Plantagenetů v Anglii. Barvitých šlechtických rodů je hodně, ale Plantageneti jsou jen jedni. Jejich story je dramatičtější, brutálnější a vášnivější, než co by kdokoli dokázal vymyslet. 

22.srpen 1485, Fenn Lane, jedna míle severozápadně od Stoke Golding, Leicestershire, známější jako Bosworth field.

Slunce vyšlo v 5, ale král Richard už dávno nespal. Posledních pár dnů vypadal velmi nezdravě, spíš hodně špatně. Jedna z možností, proč tomu tak bylo, byla potivná nemoc, kterou do Anglie  z kontinentu rozšířil Henry Tudor a jeho mezinárodní sebranka, ehm, armáda. Jenže Richard onemocněl dřív, než se s Henrym setkal. Nejjednodušší vysvětlení jsou špioni. Neustále cestují tam a zpátky, pohybují se mezi všemi vrstvami obyvatel včetně šlechty a královských rodin.  Protože se Richard  vzbudil mnohem dříve než obvykle, nebyla pro něj připravena ani mše ani snídaně. Richard byl velmi zbožný a bez mše se nemohl ani nasnídat, natož  vést své vojsko bitvy.  Nedovedu si představit, jak hrozně mu muselo být. Srpen, úmorné vedro, slunce pralo do brnění, pod kterým museli být rytíři z pochopitelných důvodů dost oblečení, dehydratace, hlad, nevyspalost, event. i horečka. Podle všeho také Richard postupoval proti slunci. Myslím, že tohle všechno mu trochu kalilo úsudek, Richard strategické chyby nikdy nedělal. Teď ani  nečekal na posily, chtěl mít Tudora z krku. Část králova vojska byla rozmístěna  po Anglii, protože Richard nevěděl, kde se Tudor vylodí. (Ten tak učinil  7.srpna v Mill Bay, blízko Milford Haven ve Walesu.) Richard se na bitvu dlouho těšil. Věřil, že vyhraje, rozdrtí opozici jednou provždy a bude se věnovat normálním  královským záležitostem, kterých měl naplánováno hodně (včetně sňatku s portugalskou event. španělskou princeznou, křižácké výpravy proti Turkům nebo válka s Francií).

Je velmi zvláštní, jak málo se o této zásadní bitvě ví. Většinu zpráv napsali lidé, kteří se buď jen málo nebo vůbec nezajímali o vojenskou taktiku, což ztěžuje jakoukoli rekonstrukci bitvy. (Až o 160 let později  byla  podrobně zaznamenána taktika a rozestavení vojsk,  a to  o bitvě u Naseby, kdy v roce 1645  Parliamentarian New Model Army, které velel Sir Thomas Fairfax a Oliver Cromwell, zničila královskou armádu pod vedením krále Charlese I a prince Ruperta.) U Bosworthu se historici shodnou jen na datu. Podle nejnovějších odhadů a zkoumání měl král Richard k dispozici okolo 8 000 mužů. Tudor okolo 6 000 mužů, z čehož 2 000 byli francouzští žoldnéři. Lord Stanley disponoval asi 3 000 bojovníky a jeho mladší bratr William asi 1 000.  Takže asi tak o údajné trojnásobné přesile královského vojska.  

William Stanley byl prohlášen za zrádce už před bitvou. Zrada Thomase Stanleyho Richarda zaskočila. Ne proto, že by mu věřil (teď už ne). Ale proto, že pro tento případ držel jeho syna, lorda Strange, jako rukojmí. Těsně před svou smrtí Richard vykřikl povel k jeho popravě, ale k té už nedošlo. Došlo ale k setkání Henryho Tudora s Thomasem Stanleym, svým nevlastním otcem a zvlášť také s Williamem Stanleym, ohledně jejich role v nastávající bitvě.

Velitelé obou stran a jejich rytíři jeli do bitvy na koních, v plné zbroji  s mečem, kopím a štítem. Musela to být nádherná podívaná (než se začali bít). Brnění se blýskalo na slunci, vlály barevné vlajky, řítili se ušlechtilí koně....

Bitva trvala dvě až tři hodiny. Nejdříve si tradičně vyměnili pozdravy lukostřelci. Trénovaný lukostřelec byl schopný vystřelit 12 šípů za minutu, některé zdroje uvádějí, že nejzkušenější lukostřelci dokázali vystřelit i dvojnásobek tohoto počtu. Šíp dokázal zranit na vzdálenost 250 yardů (228,6 m), zabít na 100 yardů (91,44,m) a prorazit brnění na 60 yardů (54,86 cm). Dlouhé luky měřily dva metry a měly tažnou váhu 36 až 68 kg) V bitvě u Agincourtu v roce 1415 bylo každou vteřinu vypáleno 1 000 šípů).  Pokračovalo se tradičním bojem na zemi, mečem, kladivem, bodcem, sekerou, začaly se objevovat ruční střelné zbraně, ale byly velmi nepřesné a těžko ovladatelné. Dělostřelectvo hrálo trochu větší roli, i když  děla byla těžkopádná a těžko pohyblivá a ovládala se  ještě hůř než ruční zbraně a taky chyby při jejich obsluze měly dalekosáhlejší následky. 

Bratři Stanleyové nebyli jediní, kdo se do bitvy nehrnul (tuto taktiku provozovali  celý život). Henry Percy, Earl of Northumberland, teoreticky na straně krále,  se odmítl jakkoli do bitvy zapojit, Tudorovi se to nejdřív nelíbilo a po bitvě nechal Northumberlana uvěznit, ale brzy ho propustil a vrátil mu veškerý majetek. 

Z vyvýšeného místa na Ambion Hill Richard viděl, jak se osobní vojska obou Stanley bratrů  konečně pohnula. Také viděl, že přímo před ním, na druhé straně bitevního pole, je Henry Tudor, obklopený jen pár bodyguardy a Sirem Williamem Brandonem, nositelem Henryho osobního praporu s červeným drakem na zelenobílém poli.  (Tudor je jako Stanlyové,  nikdy se nehrne do boje.). Syn Williama Brandona byl nechvalně proslulý Charles Brandon, 1st Duke of Suffolk, do jisté doby nejlepší kamarád Henryho VIII. 

Kdyby se králi Richardovi podařilo dostat se k Henrymu a zabít ho, pak by bitva skončila. Richard  kolem sebe shromáždil svou domácí jízdu  a zahájil poslední útok Plantagenetů v historii.  Richardovo rozhodnutí bylo odvážné, riskantní, zoufalé, trochu pošetilé, ale diky Richardově neskutečné chrabrosti nebylo šílené. Podařilo se mu usmrtit  Tudorova bodyguarda, který byl o hlavu větší než on i  onoho vlajkonoše.  Richard bojoval dál, a když byl stržen z koně,  bil se na zemi. Bratry Stanleyovými byl odříznut  od vlastní armády a legenda říká, že William Stanley našel v křoví královskou korunu, kterou umístil Henrymu na hlavu. Některé legendy praví, že to byl jeho starší bratr Thomas. Král Richard utrpěl mnoho zranění.  Jen na lebce měl 8 brutálních ran, což naznačuje zběsilý útok pravděpodobně více než jedné osoby.  Přestože rány všechny byly způsobeny před smrtí, nelze říci, v jakém pořadí k nim došlo. K většině z nich mohlo dojít až poté, co Richardovi sundali přilbu (a korunu). Na bitevním poli zůstala ležet smetánka Yorkské šlechty. Mnoho Richardových mužů odhodilo zbraně a vzdalo se nebo bylo zajato. Ti, kteří se nevzdali nebo nebyli zajati, byli pronásledováni jako zvířata, mnozí  byli při úprku  rozsekáni zezadu. Richard byl druhým a zároveň posledním anglickým králem, který byl zabit v boji. Tím prvním byl  Harold Godwinson, který zahynul v říjnu  1066 v bitvě u Hastings. První věc, kterou Tudor udělal jako Henry VII, bylo antidatování jeho nástupu na trůn. Čili všichni, kdo bojovali po boku krále Richarda, byli prohlášeni za zrádce s odpovídajícími tresty. 

Richard III. bojoval za svou zemi jako lev.  A zemřel jako král. 

 

 

 

 

 

Autor: Zuzana Dáňová | středa 31.8.2022 22:10 | karma článku: 13,63 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Zuzana Dáňová

Taková normální středověká královská rodinka. Část 2.

size="10pt"Připadá vám vaše rodina dysfunkční? Vyhodili vás rodiče z domu? Sourozenci vás o všechno okradli? Děti se ozvou jen na Vánoce ? Havaj, co by měli říkat první Plantageneti.

12.3.2024 v 21:15 | Karma: 11,41 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Taková normální středověká královská rodinka

Připadá vám vaše rodina dysfunkční? Vyhodili vás rodiče z domu? Sourozenci vás o všechno okradli? Děti se ozvou jen na Vánoce ? Manželká je migrénoidní? Manžel je 360 dní na služební cestě? Havaj. Co by měli říkat Plantageneti.

2.12.2023 v 1:42 | Karma: 15,58 | Přečteno: 498x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

„Glorious Revolution“ nebo zrada na steroidech?

Host do domu, bůh do domu. Opravdu? Radši si dobře rozmyslete, koho pozvete na návštěvu. Mysteriozní, vznešené, pohádkové, divoké, monumentální, dramatické, romantické (když je hezky), depresivní (když není hezky). Glencoe.

11.5.2023 v 1:35 | Karma: 8,09 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Obdivovaný Král Řezník

Byl Henry V. ideální rytíř bez bázně a hany? Nebo je to pohádka, která se čte klukům před spaním a vojákům před bitvou? Světí účel prostředky? Může být brutalita obdivuhodná? Je lidskost slabost?

15.3.2023 v 4:03 | Karma: 10,92 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Spiknutí střelného prachu (Gunpowder plot and treason)

Asi stokrát jsem psaní o spiknutí střelného prachu chtěla zabalit. Moc protichůdných informací. Moc temné. Moc vyčerpávající. Ale nedalo mi to. Je to fascinující story.

22.12.2022 v 0:52 | Karma: 10,82 | Přečteno: 265x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 11,41
  • Průměrná čtenost 299x
Miluju historii. Je komplikovaná, zábavná, poučná a totálně návyková. Jako já :-). Proto ji tak miluju. 

Seznam rubrik