Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrdinný král nebo zrádný uzurpátor?

Robert Bruce, Earl of Carrick, je jedním z nejkontroverznějších panovníků všech dob. Čili odpověď zní: obojí. 

Pády a vzestup Roberta Bruce

Robert Bruce, Earl of Carrick, některými oslavován jako vlastenec a hrdina, jinými zatracován jako podlý uzurpátor.. Ať tak nebo tak,  byl to právě Robert the Bruce, kdo dovedl Skotsko k vítězství v první válce za nezávislost  (bitvy v období 1296 - 1328). 

Při kombinaci slov Skotsko a svoboda, první, kdo  se většině vybaví, je skotský rebel Sir William Wallace. Za tuto proslulost vděčí Melu Gibsonovi a jeho epickému a dokonalému filmovému klenotu Braveheart. Do této doby neměla  o Wallaceově existenci  potuchy ani  spousta Skotů, o zbytku světa nemluvě (patřím do této zabedněné skupiny). Sir William si veškerý obdiv zaslouží. Samostatné Skotsko sice nevydobyl, dokázal ale, že anglickou armádu, jednu z největších na světě, lze porazit. Nikdy se nezkompromitoval spoluprací s Angličany. Neměl ambice získat skotskou korunu, vždy bojoval ve jménu  krále Johna Balliola, který trčel v Toweru.

Robert Bruce byl přesný opak. Měnil strany stejně často jako Chelsea trenéry. Vždycky mu šlo o jedinou věc: stát se králem Skotska. Bruceův dědeček byl jeden z oněch dvou kandidátů na skotskou korunu, které měl rozsoudit a vybrat Edward I., tím druhým byl John Balliol. Poté, co Longshanks vybral Balliola, Bruceové ho (Balliola) odmítli podpořit  a přešli do tábora Anglie. Pomáhali Edwardovi řídit Skotsko jako anglickou provincii, což jim moc popularity ve Skotsku nepřineslo. A Bruce to ani plně neuspokojovalo.  Rozhodl se tedy  podpořit  Williama Wallace v boji proto Angličanům. V roce 1298, po prohře u Falkirku (sem se Bruce neobtěžoval)  Sir William Wallace rezignoval na funkci Ochránce  Skotska.  Jeho nástupci se stali Robert Bruce a jeho největší rival na skotský trůn, John III (Red) Comyn, synovec Johna Balliola. V příštím roce se začala šířit fáma, že John Balliol by se mohl vrátit zpátky do Skotska a na trůn. To se Robertovi vůbec nelíbilo a po sporech s Comynem  v roce 1300  rezignoval na funkci Ochránce, Poté, co se v roce 1302 podřídil Edwardovi I. , zdědil Robert po smrti svého otce nárok své rodiny na skotský trůn.Jako bonus byl odměněn sňatkem s Edwardovou kmotřenkou, Elizabeth de Burgh (byla to druhá Bruceova manželka, první byla Isabella of Mar, zemřela v r. 1306, nedožila se Robertovy korunovace).  Zbytek skotské šlechty v čele s Johnem Comynem udělal to samé a podřídil se Edwardovi.  V únoru 1306 Bruce nalákal svého hlavního rivala na skotský trůn, Johna "Red" Comyna na schůzku do františkánského kostela. Moc se s ním nemazal.  Krátce poté, co se sešli, ho před oltářem pobodal. Když odcházel, zavolal na mnichy, aby Comyna ošetřili. Jakmile zjistil, že Comyn ještě žije, poslal  dva členy své družiny, aby ho dobili. Alternativní verze Bruceových příznivců tvrdí, že Robert byl napaden a bránil se. Většina historiků nicméně zastává stanovisko, že Bruce šel na schůzku s cílem svého soka zabít.  Byl za to exkomunikován z církve, ale nic si z toho nedělal, protože měsíc po vraždě se konečně usadil na vysněný  skotský trůn. Po Bruceovi teď šli nejen Angličané, ale také polovina Skotů, příznivců Comyna. Po pár prohrách, kdy sotva vyvázl životem, byl nucen stáhnout se na západní ostrovy. Nechal za sebou své 3 bratry, kteří byli popraveni jako zrádci  (t.j. téměř oběšeni, ještě zaživa jim byly vyřezány vnitřnosti, ty byly před nimi spáleny a nakonec byli rozčtvrceni. Je dost příšerné, že tento způsob popravy zrušila až královna Victoria!). Bruceova manželka, dcera a  sestry byly také zrazeny a uvězněny. Vysvobozeny byly  až v roce 1415 v rámci výměny vězňů mezi Skotskem a Anglií. Čtvrtý Bruceův bratr se stal na krátkou dobu králem Irska. 

Na skotskou pevninu se Bruce vrátil v roce 1307, úplně  proměněný. Nikdo neví, co nebo kdo proměnu způsobil.  Víme  jen , že ve "vyhnanství"  se zdokonalil v guerillovém boji a začal získávat příznivce. První větší vyhraná bitva u Loudon Hillu mu získala další následovníky. Naštěstí pro Skoty, nový anglický král, Edward II, se do bojů nijak nehrnul a Skotové si mohli trochu odpočinout a nabrat síly. V roce 1309 zasedl Bruceův první parlament. Do roku 1314 se jemu a zvětšujícímu se počtu jeho příznicvců podařilo vybojovat od Angličanů zpět všechna města kromě Stirlingu a Berwicku (na ta došlo později, Berwick 1318, Stirling v roce 1342, kdy Robert Steward, pozdější král Robert II., nechal vyhladovět anglickou posádku, která se poté vzdala).

Bruce měl unikátní taktiku, všechny hrady, které dobyl, zničil. Logiku to má, ale nejsem si jista, že se mi tato taktika  líbí. Robert I. jako král neměl žádný svůj hrad, Se svou družinou bydlel u různých šlechtických rodin, což je celkem kreativní způsob, jak ušetřit. Nakonec byl Skot, že.   23. a 24.června 1314  přišla Bruceova najzářivější chvíle - vítězství u Bannockburn. Skotové porazili obří  anglickou armádu v čele s králem Edwardem II. Bylo to mega vítězství Davida proti několika Goliášům. Nicméně boje za nezávislost Skotska trvaly ještě dalších 21 let.

Declaration of Arbroath, je název, který se obvykle dává dopisu ze 6.dubna 1320, sepsaný skotskými barony, adresovaný papeži Janu XXII, kde mu sdělují, že Skotsko je nezávislý,samostatný a svobodný stát a pokud bude napaden, má právo se bránit (Anglický král Edward II totiž tvrdohlavě odmítal zrušení anglické  nadvlády nad Skotskem.) V roce 1324  papež konečně uznal Roberta Bruce jako skotského krále a v roce 1328 také nový  anglický král Edward III, uznal jak  samostatnost Skotska tak Roberta Bruce jako krále. Wallaceův sen se stal skutečností.

7.června 1329 Bruce umírá a vyzývá své rytíře, aby se vydali na křížovou výpravu a vzali jeho srdce do Jeruzaléma.  Srdce měl na starost Sir James Douglas. Ten svoji cestu bohužel neplánovaně ukončil ve Španělsku, kdy byl zabit  v potyčce s Maury. Srdce se  vrátilo do Skotska a je uloženo v Melrose Abbey. (Asi). 

 

Autor: Zuzana Dáňová | úterý 13.9.2022 0:55 | karma článku: 12,80 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Zuzana Dáňová

Taková normální středověká královská rodinka. Část 2.

size="10pt"Připadá vám vaše rodina dysfunkční? Vyhodili vás rodiče z domu? Sourozenci vás o všechno okradli? Děti se ozvou jen na Vánoce ? Havaj, co by měli říkat první Plantageneti.

12.3.2024 v 21:15 | Karma: 11,41 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Taková normální středověká královská rodinka

Připadá vám vaše rodina dysfunkční? Vyhodili vás rodiče z domu? Sourozenci vás o všechno okradli? Děti se ozvou jen na Vánoce ? Manželká je migrénoidní? Manžel je 360 dní na služební cestě? Havaj. Co by měli říkat Plantageneti.

2.12.2023 v 1:42 | Karma: 15,58 | Přečteno: 498x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

„Glorious Revolution“ nebo zrada na steroidech?

Host do domu, bůh do domu. Opravdu? Radši si dobře rozmyslete, koho pozvete na návštěvu. Mysteriozní, vznešené, pohádkové, divoké, monumentální, dramatické, romantické (když je hezky), depresivní (když není hezky). Glencoe.

11.5.2023 v 1:35 | Karma: 8,09 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Obdivovaný Král Řezník

Byl Henry V. ideální rytíř bez bázně a hany? Nebo je to pohádka, která se čte klukům před spaním a vojákům před bitvou? Světí účel prostředky? Může být brutalita obdivuhodná? Je lidskost slabost?

15.3.2023 v 4:03 | Karma: 10,92 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Spiknutí střelného prachu (Gunpowder plot and treason)

Asi stokrát jsem psaní o spiknutí střelného prachu chtěla zabalit. Moc protichůdných informací. Moc temné. Moc vyčerpávající. Ale nedalo mi to. Je to fascinující story.

22.12.2022 v 0:52 | Karma: 10,82 | Přečteno: 265x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 11,41
  • Průměrná čtenost 299x
Miluju historii. Je komplikovaná, zábavná, poučná a totálně návyková. Jako já :-). Proto ji tak miluju. 

Seznam rubrik