Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Glorious Revolution“ nebo zrada na steroidech?

Host do domu, bůh do domu. Opravdu? Radši si dobře rozmyslete, koho pozvete na návštěvu. Mysteriozní, vznešené, pohádkové, divoké, monumentální, dramatické, romantické (když je hezky), depresivní (když není hezky). Glencoe.

Host do domu, bůh do domu. Opravdu? Radši si dobře rozmyslete, koho pozvete na návštěvu

 

Mysteriozní, vznešené, pohádkové, divoké, monumentální, dramatické, romantické (když je hezky), depresivní (když není). Přesto, když se vysloví jeho jméno, i ten nejdrsnější Highlander zatlačí slzu.

 

Glencoe (údolí Glen, západ Skotské Vysočiny) 1692. Tuhá zima. 120 mužů z pluku hraběte z Argyllu, vedených kapitánem Robertem Campbellem z Glenlyonu, dorazilo do Glencoe koncem ledna. Unavených a promrzlých hostů se ujali  místní MacDonaldovi (MacDonaldovi z Glencoe, skotskou gaelštinou: Clann Iain Abrach, část většího klanu Donald. MacDonaldové sídlili v Glencoe přinejmenším od počátku 14. století, kdy podporovali pozdějšího skotského krále Roberta Bruce.) . Mezi příchozími zaregistrovali několik příslušníků nenáviděného klanu Campbellů, ale Vysočinská pohostinost byla víc než zákon. Všichni ji hrdě dodržovali. Skoro dva týdny spolu MacDonaldové a jejich hosté jedli,pili, tancovali, řešili politiku, zpívali, soutěžili, povídali si a valná většina z nich netušila, co je v nejbližší budoucnosti čeká.

Večer 12. února 1692, Glenlyon a ostatní důstojníci dostali tento vzkaz: "Tímto dostáváte rozkaz, abyste pobili všechny McDonaldy z Glencoe mladší 70 let, včetně žen a dětí". Následujícího dne v 5 hodin ráno Glenlyonovi muži zaútočili. Mezi prvními oběťmi byl Alasdair MacIain, mohutný muž s dlouhými bílými vlasy a vousy. respektovaný vůdce svého klanu a postrach nepřátel. MacIain byl zastřelen, když se snažil vstát z postele. Jeho ženě kvůli prstenům vojáci ukousali prsty. Následující den umrzla ve sněhových závějích. Někteří vojáci, šokovaní brutálním rozkazem, zalarmovali rodiny a dali tak některým z nich šanci na útěk. Dva důstojníci zlomili své zbraně a odmítli se na masakru podílet. (Později byli zatčeni za neuposlechnutí rozkazu, ale poté, co se zprávy o masakru rozšířily do světa, byli propuštění a mohli tak podat podrobné svědectví o brutálním krveprolití.) Většina prchajících Horalů se nedostala daleko. Děti a staří lidé měli malou šanci. Nebyli pořádně oblečení a nejspíš bosí (útok je zastihl spící) a byli tak pro útočníky snadnou kořistí. Bylo zabito 38 mužů, žen a dětí. Stopadesáti se podařilo uniknout díky pozdnímu příchodu dalších vojáků, kteří měli zablokovat dno údolí (omylem nejdříve zablokovali špatnou stranu). Ale ani tak neměli vyhráno. Co nezvládli vojáci, dokonala příroda. Zima v západním Skotsku byla krutá, osídlení minimální a minimální bylo i oblečení, ve kterém v panice a zoufalství prchali.

MacDonaldové z Glencoe nebyli žádní vzorňáci. Byli neustále zapleteni do problémů se zákonem, zejména za své nájezdy, drancování a krádeže dobytka. Největší potíže s nimi měl sousední klan Campbellových, který jim ale oplácel stejnou mincí. McDonaldovi a Campbellovi měli nejen společnou historii. Byli propojeni příbuzenskými vztahy(letmý pohled na mapu napovídá, že neměli moc na výběr:-)) a rozděleni politický názory. MacDonaldovi podporovali sesazeného krále Jamese, Campbellovi Williama a Mary (Jamesova dcera). Jejich spory se táhly po několik generací. V roce 1689 byli William a jeho manželka Mary parlamentem vyzváni, aby se stali společnými vládci poté, co extrémně nepopulární (katolík) a politické nemehlo (katolík) James II abdikoval a uprchl do Francie. Tato doba je známá jako „Glorious Revolution“. Glorious, báječná, protože při ní nedošlo ke krveprolití. MacDonaldovi by na revoluci určitě měli jiný názor, kdyby se jich někdo zeptal. Nebo spíš kdyby bylo koho se zeptat. 

O co tehdy šlo?

Dne 26. srpna 1691 vydala skotská vláda Královskou proklamaci, která nabídla milost každému, kdo složí přísahu věrnosti Williamovi a Mary před 1. lednem 1692. Neuposlechnutí výzvy = zrada, s brutálními tresty pro odbojné klany. Jamesovi přiznivci kontaktovali svrženého krále s žádostí o povolení přísahy novému králi, pokud James do konce roku nezahájí invazi. Dokument udělující jeho souhlas byl odeslán z exilového soudu v Saint-Germain 12. prosince a Glengarry (náčelník stejnojmenného klanu, zastupující klany věrné Jamesovi) jej obdržel 23. prosince. Z důvodů, které zůstávají nejasné, Glengarry dokument zadržel do 28.prosince. V důsledku toho MacIain z Glencoe odjel do Fort William složit přísahu věrnosti do rukou guvernéra, podplukovníka Johna Hilla až 30.prosince. Hill údajne nebyl oprávněn přísahu přijmout a poslal MacIaina v mrazu, větru a sněhu do 60 mil vzdáleného Inverary. MacIain dorazil po termínu, ale 6.ledna 1692 mu bylo povoleno přísahu složit. Alasdair Maclain se vrátil do Glencoe v přesvědčení, že udělal, co mohl, a vše je v pořádku.

Přesné důvody, proč byli k exemplárnímu potrestání vybráni právě McDonaldové jsou stále diskutovány. Pravděpodobně šlo o kombinaci vnitřní klanové politiky (Osobní vendeta v tom byla určitě, klanů, které nepřisahly včas, bylo víc.) a demonstraci síly nového skotského/anglického krále. Ministrem zahraničí Skotska v té době byl lord John Dalrymple. Nesnášel Highlandery, považoval je za překážku pokroku Skotska. Zvláště opovrhoval MacDonaldy z Glencoe kvůli jejich odbojnému, drzému a občas protizákonnému chování. Spolu se svými právníky Dalrymple odmítl přijmout MacIainovu přísahu a osud MacDonaldů z Glencoe byl zpečetěn. Král William byl sice zbaven viny za masakr, ale všechny rozkazy, týkající se akce Glencoe, schválil. Lord Dalrymple také unikl následkům za své činy. Hlavní část viny za krveprolití byla hozena na klan Campbellů, přestože v popravčím komandu  ze 120 vojáků , Campbellů bylo jen 12..

Masakr v Glencoe je většinou prezentován jako konflikt mezi klany Campbell a MacDonald. Pravda je ale mnohem složitější a zahrnuje vysoce postavené členy skotského establishmentu.

Campbellovu polévku v Západním Skotsku do dnes  nikdo nejí.

Autor: Zuzana Dáňová | čtvrtek 11.5.2023 1:35 | karma článku: 8,09 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Zuzana Dáňová

Taková normální středověká královská rodinka. Část 2.

size="10pt"Připadá vám vaše rodina dysfunkční? Vyhodili vás rodiče z domu? Sourozenci vás o všechno okradli? Děti se ozvou jen na Vánoce ? Havaj, co by měli říkat první Plantageneti.

12.3.2024 v 21:15 | Karma: 11,41 | Přečteno: 358x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Taková normální středověká královská rodinka

Připadá vám vaše rodina dysfunkční? Vyhodili vás rodiče z domu? Sourozenci vás o všechno okradli? Děti se ozvou jen na Vánoce ? Manželká je migrénoidní? Manžel je 360 dní na služební cestě? Havaj. Co by měli říkat Plantageneti.

2.12.2023 v 1:42 | Karma: 15,58 | Přečteno: 498x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Obdivovaný Král Řezník

Byl Henry V. ideální rytíř bez bázně a hany? Nebo je to pohádka, která se čte klukům před spaním a vojákům před bitvou? Světí účel prostředky? Může být brutalita obdivuhodná? Je lidskost slabost?

15.3.2023 v 4:03 | Karma: 10,92 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Spiknutí střelného prachu (Gunpowder plot and treason)

Asi stokrát jsem psaní o spiknutí střelného prachu chtěla zabalit. Moc protichůdných informací. Moc temné. Moc vyčerpávající. Ale nedalo mi to. Je to fascinující story.

22.12.2022 v 0:52 | Karma: 10,82 | Přečteno: 265x | Diskuse| Společnost

Zuzana Dáňová

Dokonalý princ, část 2b

Války růží jsou mega chaos. Zúčastnění skáčou ze strany na stranu jako tenisové míčky na kurtu a i jejich osud někdy rozhodne "prasátko".

10.11.2022 v 4:15 | Karma: 7,59 | Přečteno: 170x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 11,41
  • Průměrná čtenost 299x
Miluju historii. Je komplikovaná, zábavná, poučná a totálně návyková. Jako já :-). Proto ji tak miluju. 

Seznam rubrik